sábado, 12 de marzo de 2022

Co může z války vyhrát?

Ne, nevěřím tomu, že je vážně nemocen nebo že jej cvaklo. Ano, je paranoidní, jako snad každý člověk, který je v pozici přehnané moci příliš dlouho. A co může vidět takový paranoidní člověk ohrožujícího kolem sebe? Co může vidět člověk, který není spokojený s úrovní moci, kterou současně má?

(než budu pokračovat: nesouhlasím s invazí Ukrajiny, bez „ale“)

A tak velice stručně a podle mých současných informaci...:

Ukrajina

Je to jedno, jestli ji vidí jako šanci zvýšit svoje postavení či rozšířit svou oblast působení, nebo jestli chce to použít pro svou propagandu, že on sjednoti „Rusy“ nebo že Rusko zvětší nebo že Rusku vrátí dávnou slávu... Na Ukrajině je hodně příležitostí a je plno lidí, kteří s jeho postojem nesouhlasí. Ti lidé jsou pro Putina problémem.

Kavkazské Rusko

Porodnost je tam snad nejvyšší v celém Rusku. Nejsou tam Pravoslavní nýbrž Muslimové. Jsou tam důležití pánové války, jejichž moc neustále roste. To může destabilizovat současný stav „moci“ v Rusku, kde vládne V. Putin. Ti mladí muži by mohli být jednou problém.

Válka je řešením

Když na Ukrajině je plno lidí, kteří s Putinovým postojem nesouhlasí, a na Kavkazu je plno mladých mužů, kteří jsou dnes zasaditelní do boje, kteří ale zanedlouho by mohli být problémem... poslat ty druhé proti ty první a nechat, aby se navzájem zníčili, může být strategický tah psychopata, jehož mozek ovládá omámení moci.

Co sankce?

Bohužel, ty dopadnou i na obyčejné občany. Ti, co nám říkají, že doufají, že Rusové budou mít plné zuby a svrhnou svého prezidenta, buď jsou naivní nebo nám něco tají a nebo nevidí, že západní propaganda tam nemá šanci: Rusové jsou vystavení propagandě z Kremlu, a ne té naší. Zhoršení životní úrovně tamnějších obyčejných lidí s vymytým mozkem má hodně výhod, ale jen pro Kreml a ne pro Západ.

Má tedy vyhráno? 

No... tak to vypadá v několika směrech. Jemu to může být ukradené, co si o něm myslíme v EU: v Rusku to může mít lepší než kdy předtím. Zdroj destabilizace ve vlastní zemi bude omezený. Zdroj paranoidního strachu v sousedním státu taky dostane ránu. A jeho politické postavení ve vlastní země může být posílené navzdory bídy a zhoršení životních podmínek. Ovšem se mu to stále může vymknout kontrole (a to všechny doufáme, že ano?)

Jiné myšlenky 

Ne, to nevidím jako invaze Československa nacistickými vojsky v roce 1938. Pokud je nějaká podobnost, tak to vidím spíš v obsazení Krymu, nebo na Kavkazu, nebo v Sýrii. Podobu vidím spíš s napadením Polska nacisty v r. 1939.

Kamarád (jeden z nejlepších) mi otevřel oči, když nadával na lidi, kteří si dávají ukrajinskou vlajku do profilů—ne proto, že bych s nim souhlasil, ale spíš proto, že jsem přemýšlel o tom, jak bych se já cítil, kdybych byl v situaci, kde bych měl okolní svět proti sobě. A že takových situací zažije snad každý několik během svého života (aspoň já ano). V jakémkoliv takovém případě, vždy jsem uvítal každou podporu, která mi pomohla se utvrdit v tom, že nejsem blázen, že není správně, když někdo se mnou zachází jako s odpadem jenom proto, že mám jiný názor, jinou barvu pleti, jiný smysl pro humor, jiný přízvuk, jiné dovednosti. Jeden jediný člověk, který nás podporuje, nám může pomoci to nevzdát. Věřím tomu, že má smysl si dávat ukrajinskou vlajku na podporu těch, kteří bojují za svobodu nás všech podobně, jako tenkrát bojovalo 300 Spartanů proti 100 000 Peršanům, aby zachránili Řeckou civilizaci. Se svým kamarádem pro jednou nebudu souhlasit a budu ho mít ještě raději, protože a) takhle se to má dělat s lidmi, co mají jiné názory a vedou nás k zamyšlení a b) je to skvělý člověk.

Toť pro zatím vše.

No hay comentarios:

Publicar un comentario