viernes, 5 de septiembre de 2014

Invaze, občanská válka, nebo další světová?

Bez ohledu na to, jak to cítím, prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana, že na Ukrajině není ruská invaze, nýbrž občanská válka, mě vědlo k zamýšlení (cela zpráva tady).

Přemýšlel jsem o tom, zda přítomnost ruských vojáků při konfliktech na Ukrajině by se dala považovat beze sporu za invazi, a jako Španěl, nemohl jsem se vyhnout myšlenkám na vlastní občanskou válku v letech 1936-1939.

Milovníci konspiračních teorií (mezi kterými se nezřídka nacházím) často mluví o tom, že Španělsko "určitě" nebylo neutrální za druhé světové války, že přece jen byli Franta s Adou kamarádi a že tím pádem Franta musel poslat vojáky na výpomoc fašistické moci atd. Spekulace. Zatím žádný důkaz. Na druhou stranu, nacistické Německo prokazatelně poslalo vojenskou sílu na výpomoc Frankově straně během španělské občanské válce. Byla to německá invaze, nebo německý pokus o invazi ve Španělsku? Nebyl. Občanská válka skončila a Německo nemělo žádnou moc ve Španělsku. Naopak, věnovalo se vlastním záležitostem. Pravda, Německo a Španělsko neměly společné hranice.

Ovšem, je tu více rozdílů. Kromě Německa, také Spojené Státy, Anglie, Československo a jiné státy, poslaly posily do Španělska. Prokazatelně. Přesto se mluví o roku 1939 jako o začátku druhé světové války (to pro milovníky konspiračních teorií - jestli budeme věřit tomu, že Franco se podílel na frontách během 2. svetové, tak předepišme tedy dějiny a dejme rok 1936 jako začátek světového konfliktu... konec konců, ve Španělsku si tenkrát měřily mezi sebou síly a vyzkoušely hodně zbraní a strategií, ne?)

Vidím rozdíly mezi situací na Ukrajině letos a situací ve Španělsku před skoro 80 lety. Vidím také jisté podobnosti. Co by se bývalo bylo stalo, kdyby tenkrát kamarádi Ruska, kteří poslali tam zlato, jež se nikdy nevrátilo, by bývali byli vyhráli válku? Můžeme zcela vyloučit, že Španělsko by nebývalo bylo obsazeno ruskými vojsky navzdory vzdálenosti? To se už asi nedozvíme. Dnes, bez ohledu na to, jestli pán Prezident má pravdu či ne, jsem rád, že mi pomohl nevidět věci tak černobíle. A to i přesto, že s nim stále nemohu souhlasit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario